De échte geschiedenis van dit ijzersterke duo uit Emilia Romagna.
Tortellini in
brodo -gevulde pasta in bouillon- is een pastagerecht dat in veel Italiaanse
huishoudens wordt geserveerd. Net als veel pastagerechten heeft het een rijke
geschiedenis, die begint in de vroege middeleeuwen. In Italiaanse manuscripten
uit die tijd wordt al melding gemaakt van de eerste gevulde pasta’s: ravioli,
tortelli en tortelleti, die een vulling kregen van verschillende soorten vlees
en kaas.
Tot in 1790 waren de recepten altijd verschillend per regio, en zelfs per dorp.
Het eerste officiële recept van de tortellini alla Bolognese staat in het “L’Apicio
Moderno” van Francesco Leonardi. De daarin omschreven vorm en vulling van de
tortellini verschillen met de hedendaagse, bekende tortellini. Sinds die
omschrijving is dit pastagerecht een vaste waarde op de Italiaanse eettafel.
Zolang tortellini wordt bereid, is het zeker dat het gerecht in bouillon is geserveerd. De ingrediënten zijn in de loop der tijd een beetje aangepast. Maar nog altijd wordt dit gerecht geserveerd in een heerlijk gekruide, zilte bouillon met een flinke portie geraspte Parmezaanse kaas.